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Makar Sankranti (मकर संक्रान्ति) Claim

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Makar Sankranti is celebrated on a fixed date that is 14 January every year. It also marks the termination of the Winter season and the beginning of a new harvest season.

It is dedicated to Lord Sun. It also refers to a specific solar day in the Hindu calendar. On this auspicious day, the sun enters the zodiac sign of Capricorn or Makar which marks the end of winter month and start of longer days. This is the beginning of the month of Magh. To recompense for the distinction that happens due to the revolution around the sun, every 80 years the day of Sankranti is deferred by one day. From the day of Makar Sankranti, the sun begins its northward journey or Uttarayan journey. Therefore, this festival is also known as Uttarayan.


History of Makar Sankranti
Sankranti is deemed a Deity. As per the legend Sankranti killed a devil named Sankarasur. The day next to Makar Sankrant is called Karidin or Kinkrant. On this day, Devi slayed the devil Kinkarasur.The information of Makar Sankranti is available in Panchang. The Panchang is the Hindu Almanac that provides information on the age, form, clothing, direction and movement of Sankranti.

In different regions of the country, Makar Sankranti is celebrated by different names .

Lohri: One day before Makar Sankranti, on 13th January, Lohri is celebrated in Haryana and Punjab. At night, people gather around the bonfire and throw til, puffed rice & popcorns into the flames of the bonfire. Prayers are offered to the bonfire seeking abundance & prosperity.

 Festival of Donation “or” Khichdi “: In Uttar Pradesh it is mainly the festival of ‘Donation’. The Magh fair, which continues for one month on the confluence of Ganga, Yamuna and Saraswati in Allahabad, starts from the day of Makar Sankranti only. On this auspicious day people do fast in Uttar Pradesh eat and offer khichdi. Also, Khichdi Mela is organized at Gorakhdham in Gorakhpur.
– In Bihar, Makar Sankranti festival is known as Khichdi. On this day, donating urad, rice, gold, woollen clothes, blankets etc. have their own importance.
– In Maharashtra, all married women donate cotton, oil and salt to other suhagin or married women on their first Sankrant.
– In Bengal, there is a tradition of donating til after taking bath in Makar Sankrant. Huge fair is also organised every year in Gangasagar.
– Pongal: On the occasion of Makar Sankranti in Tamil Nadu, this festival is celebrated as Pongal for four days.
– Kite Festival: In Gujarat, the kite festival is organized on the occasion of Makar Sankranti.
Therefore, in India, Makar Sankranti festival has its own importance. It is celebrated in various States by different names. 

क्यों उड़ाते हैं इस दिन पतंग –

मकर संक्रांति पर लोग अपनी छतों पर पतंग उड़ाकर इस उत्सव का मजा लेते हैं। मकर संक्रांति पर पतंग उड़ाने के पीछे कोई धार्मिक कारण नहीं अपितु वैज्ञानिक पक्ष अवश्य है। सर्दी के कारण हमारे शरीर में कफ की मात्रा बढ़ जाती है और त्वचा भी रुखी हो जाती है। मकर संक्रांति पर सूर्य उत्तरायण होता है, इस कारण इस समय सूर्य की किरणें औषधि का काम करती हैं।
पतंग उड़ाते समय हमारा शरीर सीधे सूर्य की किरणों के संपर्क में आ जाता है, जिससे सर्दी से जुड़ी शारीरिक समस्याओं से निजात मिलती है व त्वचा को विटामिन डी भी पर्याप्त मात्रा में मिलता है। यही कारण है कि मकर संक्रांति पर पतंग उड़ाने की परंपरा की शुरूआत हुई।

इसलिए खाते हैं तिल-गुड़ के लड्डू

 मकर संक्रांति पर विशेष रूप से तिल-गुड़ के पकवान खाने की परंपरा है। कहीं तिल-गुड़ के स्वादिष्ट लड्डू बनाए जाते हैं तो कहीं चक्की बनाई जाती है। तिल-गुड़ की गजक भी लोगों को खूब भाती है। मकर संक्रांति पर तिल-गुड़ का सेवन करने के पीछे वैज्ञानिक आधार भी है। सर्दी के मौसम में जब शरीर को गर्मी की आवश्यकता होती है, तब तिल-गुड़ के व्यंजन यह काम बखूबी करते हैं।
तिल में तेल की प्रचुरता रहती है और गुड़ की तासीर भी गर्म होती है। तिल व गुड़ को मिलाकर जो व्यंजन बनाए जाते हैं, वह सर्दी के मौसम में हमारे शरीर में आवश्यक गर्मी पहुंचाते हैं। यही कारण है कि मकर संक्रांति के अवसर पर तिल व गुड़ के व्यंजन प्रमुखता से खाए जाते हैं।

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